X-KATO TO OSIEDLE MIESZKANIOWE W ZABUDOWIE WIELORODZINNEJ  W KATOWICACH

X-Kato to budynek mieszkalny dla ludzi na różnych etapach życia. Teren wokół został przystosowany do osób młodych i starszych dla rodzin z dziećmi i singli.

Bryła budynku jest nowoczesna ze tarasowym układem obniżającym się ku środkowi. Rozwiązanie takie nie dzieli a integruje mieszkańców.

Bryła budynku:

Koncepcja zabudowy uwzględnia zapisy obowiązującego Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego stosując akcenty urbanistyczne w narożnikach działki od strony głównej ulicy.

Układ rzutu w kształcie litery X pozwala na doświetlenie wszystkich mieszkań oraz uzyskania widoku z okien na przestrzenie rekreacyjne.

Rozwiązania projektowe.

  • Budynek składa się z 4 równej długości krzyżujących się segmentów.
  • Układ tarasowy- najwyższe- 8 kondygnacyjne są narożniki segmentów. Mieszkania na ostatniej kondygnacji zaprojektowano jako dwupoziomowe z antresolą.
  • Stworzenie dużej ilości przestrzeni wspólnych dla mieszkańców osiedla, przeznaczonych dla ludzi w każdym wieku

Stworzenie wysokiej jakości zabudowy wpasowanej w kontekst z dużą ilością zieleni, o charakterze przyjaznym rodzinie.

Idea projektowa:

Budynek w kształcie litery X maksymalnie wykorzystuje potencjał działki tworząc mieszkania z widokiem na przestrzenie rekreacyjne. Inwestycje nazwaliśmy od kształtu budynku:  X-Kato

Główną ideą jest takie zaaranżowanie przestrzeni, aby mieszkańcy jak najwięcej czasu spędzali na zewnątrz mieszkań. Uznaliśmy bowiem, że integracja mieszkańców, stworzenie przez nich wspólnoty i spędzanie razem czasu jest tak samo ważne, jak zapewnienie im wygodnych mieszkań.

Ekologia i energooszczędność

  • Dużo zieleni pomiędzy segmentami budynku
  • Tarasy i pergole na dachach
  • Druga zewnętrzna elewacja budynku porośnięta roślinnością
  • Ekologiczny skwerek z uprawą roślin
  • Zielony plac wejściowy
  • Zielony plac zabaw
  • W narożnikach każdego segmentu, na dachu budynku, zaprojektowano kolektory słoneczne magazynujące energię elektryczną

 

Minimalizacja ruchu samochodowego:

Koncepcja urbanistyczna osiedla mieszkaniowa minimalizuje ruch samochodowy w wewnętrznej części osiedla

  • Pod segmentami budynku zaprojektowano podziemny parking
  • Przy podziemnych miejscach postojowych zaprojektowano komórki lokatorskie
  • Wszystkie strefy parkingu dostępne są dla osób niepełnosprawnych

 

Zielone 4 strefy funkcjonalne:

Pomiędzy segmentami budynku powstały cztery zielone strefy funkcjonalne podzielone na poszczególne grupy wiekowe. Jest tu możliwy aktywny wypoczynek, uprawianie sportu itp:

  • Strefa 1 – od strony ulicy dojazdowej, zaprojektowano ogólnodostępny plac wejściowy z dostępem do usług w parterze. Plac wejściowy otoczony jest zielenią i małą architekturą .
  • Strefa 2 –  dla najmłodszych, tzn plac zabaw otoczony zielenią
  • Strefa 3 – dla młodzieży z boiskiem do koszykówki oraz zewnętrzną siłownią
  • Strefa 4 – zaprojektowano dla najstarszych, czyli ogródki uprawne i miejsce rekreacji i wypoczynku
  • Pomiędzy poszczególnymi strefami mieszkańcy osiedla mogą swobodnie się przemieszczać. Osiedle jest ogrodzone. Ogólnodostępny jest jedynie plac wejściowy

Elewacja

Elewacje zaprojektowano z prefabrykowanych elementów, w czterech wariantach rozwiązań. Ścianę zewnętrzną stanowi prefabrykat dwuwarstwowy. Do prefabrykowanych elementów monolitycznych dobudowano zewnętrzna druga elewację, składająca się z drewnianego rusztu, również prefabrykowanego.

Każdy mieszkaniec kupując mieszkanie, będzie miał wybór w rozwiązaniu typu balkonu. Może to być otwarty tradycyjny balkon lub szklana zabudowa.

Opis

Projekt: 2020 Autorzy: Łukasz Homan Anna Homan Współpraca Natalia Miłczak, Mikołaj Baczyński

Klient

Inwestor: Prywatny

Info

LinkedIn
Share
Instagram