Budynek biurowy w Katowicach przy ul. Chorzowskiej

  • Lokalizacja: Katowice
  • Powierzchnia całkowita: 3 475 m2
  • Kubatura: 10 905 m3

Lokalizacja

Projekt zlokalizowany jest na działce przy ulicy Chorzowskiej 145A w niewielkiej odległości od Drogowej Trasy Średnicowej, Silesia Business Park i Centrum Handlowego Silesia. Wschodnia granica działki przylega do nowo projektowanej drogi. Od zachodniej strony graniczy z obszarem zieleni, który będzie przeznaczony pod tereny parkowe.

Jest to idealne miejsce dla najemców biznesowych, którym zależy na dobrze skomunikowanej lokalizacji

Założenia projektowe

Na działce znajdował się poprzednio dwukondygnacyjny budynek mieszkalny. Projekt zakłada jego rozbiórkę oraz budowę siedmiokondygnacyjnego budynku przeznaczonego na najem powierzchni biurowych. Na działce przewidziany jest parking dla pracowników, a także podłączenie dojazdu do przyszło projektowanych dróg.

Kształtując formę budynku, zależało nam na harmonijnym ukształtowaniu zabudowy nawiązującej do budynków otaczających i efektywnym wykorzystaniu terenu niewielkiej działki. Prosta bryła budynku, a także regularne podziały na elewacji są próbą wpisania budynku w modernistyczny kontekst centrum Katowic.

 Układ funkcjonalny

Wejście główne, zaakcentowane na elewacji dwupoziomowym przeszkleniem, prowadzi do reprezentacyjnej dwukondygnacyjnej części komunikacji. Komunikację w budynku zapewniają dwie windy osobowe oraz klatka schodowa.

Cechą charakterystyczną wnętrza biurowca jest możliwość podziału każdego poziomu między cztery lokale użytkowe, dzięki zastosowaniu konstrukcji szkieletowej. Do każdego lokalu przypisane są pomieszczenia: socjalne, gospodarcze oraz toalety, co wpływa korzystnie na swobodę użytkowania. Na ostatniej kondygnacji budynku znajduje się przeszklona powierzchnia wspólna oraz taras do odpoczynku i socjalizacji dedykowany pracownikom.

Elewacja i wykończenie

Zewnętrzna elewacja wykonana jest z tynku w kolorze naturalnego kamienia. Duże okna w technologii aluminiowej ze szkleniem do poziomu podłogi tworzą przejrzysty ortogonalny układ. Nadają budynkowi lekkości, a także pozwalają dobrze doświetlić przestrzenie pracownicze.

Jest to nasza druga realizacja dla tego samego Inwestora. Poprzedni projekt budynku biurowego przy ul. Mikołowskiej w Katowicach funkcjonuje i cieszy się powodzeniem od kilku lat.

Opis

Projekt: 2021 Autorzy: Łukasz Homan, Anna Homan, Natalia Miłczak

Klient

Rafbud

Info

LinkedIn
Share
Instagram