Mieszkanie w Bytomiu #1

  • Projekt wnętrz – wykonawczy 
  • I miejsce w konkursie fotownętrze roku 2011
  • Lokalizacja: Śródmieście
  • Powierzchnia: 110 m2

Mieszkanie zlokalizowane jest w ścisłym centrum miasta w zabytkowej kamienicy.

Mieszkanie charakteryzuje się długim traktem komunikacyjnym, z którego zrobiono największy atut.  Na 30m ścianie odkryta została cegła, pomalowana na biało i odpowiednio doświetlona stała się galerią plakatów.

W całym mieszkaniu sufity zostały pomalowane na czarno a na posadzkach ułożona jednolita drewniana dębowa podłoga.

1374482305_bytom_001

Na sufitach widoczne jest okablowanie, o samo oświetlenie reflektorowe wpasowane zostało do charakteru industrialnego całego mieszkania.

1325594749_003

W kuchni również zostały użyte nietypowe rozwiązania. Nad ścianą ze zlewem zamontowana została wielkoformatowa blacha nierdzewna z pobliskiego warsztatu. Centralnym miejscem w kuchni stała się wyspa z płytą gazową.

1374478409_bytom_005

1325594731_001_kuchnia_mini1

D:�1_PROJEKTYARCHIWUM PROJEKTY2010_023_BYTOM_BATOREGO�2_PROJ

Otwarta przestrzeń w całym mieszkaniu sprawia wrażenie przestronności, oraz przenikania się przestrzeni. Kuchnia przenika się z salonem. W mieszkaniu dominuje biel a drewniana podłoga ociepla wnętrze. Faktura bieli oraz zróżnicowanie oświetlenia stwarza w mieszkaniu niepowtarzalny klimat nowoczesnego wnętrza.

1374478378_bytom_003

1374478394_bytom_004

1325594744_002_salon_mini1

1325594736_002

Jednym z pomieszczeń, które jest zamknięte jest łazienka. Wykonana w całości z żywicy ściennej i posadzkowej w trzech kolorach. Część kąpielowa z prysznicem i wanną wykończona została w czarnym wykończeniu, toaleta w żółtym a część umywalkowa z zabudową meblową w bieli.

1374478263_artykul_sesja_tychy_4

1374478283_artykul_sesja_tychy_4a

Na jednym końcu mieszkania znalazła się sypialnia z wygodną garderobą zasłoniętą – zasłoną.

1325594781_003_sypialnia_mini

Na drugim końcu znalazł się pokój biurowy.

1374478422_bytom_009

W mieszkaniu zostały odkryte oraz odrestaurowane wszystkie wartościowe elementy konstrukcyjne i wyposażenia, belki, podciągi, drzwi i liczniki elektryczne, które nadały wnętrzu charakteru.

 

Oczywiście nie zawsze tak było 🙂

1325594722_001

Wnętrze charakteryzowało się wąskim i długim traktem komunikacyjnym a wnętrze było ciemne i ponure.

przed

Korytarz, który był wcześniej największym problemem z powodu jego nie doświetlenia, stał się dla nas wytyczną do koncepcji. Niewykorzystana i smutna przestrzeń stała się najbardziej atrakcyjną częścią.

Dzięki wyburzeniom ścian działowych otrzymano otwarta przestrzeń i zniknął efekt długiego korytarza. Dodatkowo powiększono łazienkę, zmieniono lokalizację pokoju dziennego.

w trakcie

 

 

 

 

Opis

Projekt 2010 r.

Klient

prywatny

Info