Mieszkanie w Katowicach – Nikiszowiec

  • Projekt wnętrz – wykonawczy  
  • Lokalizacja: Katowice – NIkiszowiec
  • Powierzchnia: 57 m2 kawalerka

Założenia projektowe:

Właścicielami mieszkania jest młode małżeństwo, których wspólną pasją jest jazda konna. Inwestorzy zjawili się w naszym biurze z konkretną wizją na aranżację wnętrza ich nowego mieszkania. Od razu było jasne, że mieszkanie ma być zaprojektowane w stylu retro. Myśląc o kuchni, właściciele pragnęli czegoś eleganckiego, ale z pazurem, który będzie obecny w całym mieszkaniu. I właściwie od samego początku stawiali na kolor granatowy.

Projektowane mieszkanie zlokalizowane jest w dzielnicy Nikiszowiec w Katowicach. Styl retro wpisuje się w charakter otaczającej zabudowy.

Po przeanalizowaniu układu funkcjonalnego istniejącego mieszkania okazało się, że brakuje w nim przestrzeni do przechowywania, w kuchni za mało jest blatu roboczego i miejsca na sprzęt kuchenny, dodatkowo w mieszkaniu brakowało przestrzeni na stół jadalniany oraz wydzielonej garderoby.

Przyszli mieszkańcy wymarzyli sobie wannę, oraz dodatkową przestrzeń na pralkę i suszarkę.

Analiza układu mieszkania stała się pierwszym krokiem do uzyskania optymalnego efektu.

Mieszkanie zlokalizowane jest na ostatniej kondygnacji mieszkalnej budynku. Do powierzchni mieszkania udało się dołączyć fragment strychu, tym samym mieszkanie stało się dwupoziomowe. Niestety wysokość pomieszczeń na poddaszu nie spełnia wymogów przepisów budowlanych. Nie było możliwości wytworzenia dodatkowych pomieszczeń mieszkalnych. Na poddaszu urządzono zatem dodatkową przestrzeń do przechowywania.

Pokój dzienny.

Pokój dzienny został połączony z aneksem kuchennym, tworząc w ten sposób przestronny salon z wyspą kryjącą wszelkie niezbędne funkcje: jadalnię, miejsce do pracy, meble rtv i miejsce na kuchenne wyposażenie.

W mieszkaniu zaprojektowano granatową zabudowę meblową z marmurowymi blatami i złotymi dodatkami. Meble kuchenne wtapiają się w resztę zabudowy.

Kuchnia:

Kuchnia wraz z korytarzem przenikają się z przestrzenią salonu, tworząc punkt wyjścia dla reszty mieszkania. Kuchnia w granatowym kolorze z klasycznymi dodatkami .Granatowe fronty, połączone z jasnym blatem wymagały akcentu w postaci uchwytów. W kuchni zrezygnowano z klasycznych szafek wiszących. Naszym zdaniem kuchnia byłaby w odbiorze bardzo ciężka. A nie o taki efekt nam chodziło. Dodatkowym elementem dekoracyjnym kuchni są czarno-białe cementowe płytki podłogowe. Wybrany w projekcie sprzęt kuchenny ma kolor biały, który wtapia się w biały blat i jasne ściany.

W  holu, w przestrzeni otwartego wejścia do salonu, umieszczone zostało antyczne siedzisko, ponad którym zawieszono prostokątne, lustro w pozłacanej  ramie.

Łazienka:

W łazience inspirowanej stylem retro, postawiono na silne zderzenie stylu retro i nowoczesności. Elementy wyposażenia łazienki jak: wanna, komoda,umywalka  i miska ustępowa mają charakter retro ze złotymi wstawkami. Ściany potraktowano minimalistycznie, są wykończone betonowym tynkiem. Stanowią tło dla stylizowanego wyposażenia łazienki.

Chcąc aranżować mieszkanie w stylu retro w sposób konsekwentny, należy się uzbroić w dużą dozę cierpliwości.

Meble i dodatki do wnętrz w stylu retro nie są dostępne w sklepowych katalogach ani możliwe do zakupu ?od ręki i od zaraz?.

Elementy i czynniki ?retrotwórcze? w aranżacji tego wnętrza czerpane są z umiarem. Są też jednak na tyle charakterystyczne i mocne stylowo, że zaważają na ogólnym wrażeniu i odbiorze całości wnętrza jako ?styl retro?.

Kilka stylizowanych drobiazgów, jak świeczniki i obecne w przestrzeni całego mieszkania lampiony, dodatkowo ?udomawiają? wnętrze już od progu.

Aranżacja jest bardzo spójna i przemyślana.

 

Wnętrze utrzymane jest w stonowanych, naturalnych barwach ? połączenie bieli, szarości i drewna, przełamane akcentem kolorystycznym w postaci granatowych frontów meblowych. Drewniany sosnowy parkiet  oraz czarne, stalowe, kręcone schody, łączące obie kondygnacje mieszkania nadają mu niepowtarzalnego charakteru.

Wnętrze ma klasę i czuć w nim jednocześnie przytulną aurę.

Stan istniejący:

 

Opis

Projekt i realizacja: 2019

Klient

Prywatny

Prace

“autorzy: Anna Homan i Łukasz Homan”

Info

LinkedIn
Share
Instagram