Przebudowa budynku statej elektroni na potrzeby Galerii Arsenał 

  • Projekt koncepcyjny 
  • Lokalizacja: Białystok – bulwary nad rzeką Białą
  • Powierzchnia: 

Koncepcja oparta jest na zachowaniu jak największej ilości reliktów architektury przemysłowej.

1336133797_010_wizualizacja

Do Wnętrza budynku wprowadzono nową strukturę z funkcją wystawienniczą oraz obsługującą poszczególne sale ekspozycyjne.

1336133856_007_przekroj_poprzeczny

Nowa forma, dzięki dystansowi w stosunku do ścian istniejących, eksponuje  stare i wartościowe wnętrze. Przestrzeń komunikacyjna przeznaczona dla zwiedzającego ekspozycję, zlokalizowana jest po obrysie nowej struktury.

1336133830_011_wizualizacja

W okolicach północno-wschodniej elewacji budynku starej elektrowni zaproponowaliśmy szeroką platformę, stanowiącą reprezentacyjny plac przy głównym wejściu do obiektu galerii. Plac ten może pełnić funkcję wystawienniczą.

Zagospodarowanie przestrzeni na osi budynku starej elektrowni oparte jest na liniowym naprowadzeniu publiczności w kierunku obiektu.

1336133847_014_wizualizacja

1336133836_012_wizualizacja1336133840_013_wizualizacja1336133849_005_rzut_parteru

1336133824_009_elewacja

1336133851_006_rzut_pietra

1336133853_007_przekroj_podluzny

Opis

Projekt: 2012 r.

Klient

Galeria Arsenał

Prace

“Autorzy: Anna Homan, Łukasz Homan, Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak”

Info

LinkedIn
Share
Instagram