Wnętrze siedziby firmy BMZ Poland w Gliwicach

  • Projekt – wykonawczy wnętrz
  • Lokalizacja: Gliwice
  • Powierzchnia netto : 2 445 m2

Informacje ogólne:

W gliwickiej podstrefie Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, przy ul.Einsteina, firma BMZ Poland otwartła nową siedzibę.Obecnie spółka zatrudnia około 650 pracowników.

Firma BMZ to przede wszystkim dostawca systemów i specjalista w dziedzinie inteligentnych rozwiązań akumulatorów. Produkty firmy wahają się od sekatora systemów elektrycznych: wiertarek, wkrętarek akumulatorowych, pojazdów elektrycznych, rowerów elektrycznych i przenośnych urządzeń medycznych do baterii na energię odnawialną.

W projekcie aranżacji wnętrz a siedziby firmy BMZ Poland Sp. z o.o. wyróżniono poszczególne strefy funkcjonalne: strefa wejścia oraz showroom, strefa pomieszczeń biurowych typu open space i indywidualne pomieszczenia biurowe, wielofunkcyjne sale konferencyjne, strefa komunikacji, strefy relaksu, jadalnia oraz pomieszczenia socjalne i sanitarne.

Aranżacja biura jest porozumieniem między kulturą organizacyjną przedsiębiorstwa, jego indywidualnością oraz wyjątkowym designem. Wnętrze harmonizuje z ideą działalności firmy.
Podczas projektowania wzięto pod uwagę aspekty takie jak: ergonomia, odpowiednie oświetlenie, akustyka, materiały wykończeniowe, informacja wizualna, aktualne trendy, odpowiedni klimat, a wszystko to  odpowiada przepisom prawnym.

Idea projektowa:

Projektowane rzuty poszczególnych kondygnacji opierają się na czytelnym liniowym układzie funkcjonalnym składającym się z :

KOMUNIKACJI: wzdłuż której zaprojektowano regał o swobodnym układzie otwartych półek. Regał jest indywidualnym elementem wyposażenia, spełniała funkcję przechowywania dokumentów, szafy garderobianej, a we wnękach regału znajdą się dwuosobowe siedziska z oparciem, miejsce na książki, oraz rośliny doniczkowe.

SZKLANE BOKSY: wzdłuż komunikacji usytuowane są szklane boksy jako zamykane pomieszczenia dla menadżerów poszczególnych działów. Każdy z boksów jest wyposażony w duże biurko oraz regał na dokumenty. Przy biurku, oprócz fotela dla menadżera, znajduje się miejsce na dwa krzesła do przeprowadzenia rozmów poufnych. Pomiędzy boksami można swobodnie się przemieszczać. Boksy otwierają się na dany dział.

STREFY PRACOWNIKÓW: Stanowiska pracowników usytuowane są wzdłuż okien. Poszczególne działy oddzielone są wysokimi regałami co powoduje ,że dla pracownika wyczuwalne jest wizualne wydzielenie od pozostałych sektorów, ale wciąż odczuwalna jest otwarta przestrzeń.

STREFY RELAKSU
W pasie pomiędzy szklanymi boksami zaprojektowano strefę relaksu. Jest ona równocześnie usytuowana przy wejściu z głównej klatki schodowej. Jest to miejsce nieformalnych spotkań z możliwością przeprowadzenia szybkiej prezentacji dla współpracowników. Strefy relaksu są wytłumione akustycznie od pozostałych pomieszczeń.

 

 

Open Space

Strefa open space na 1 piętrze charakteryzuje się jasnymi neutralnymi kolorami. Dominują kolory: biel i czerń. Akcentem kolorystycznym są limonkowa wykładzina w części komunikacyjnej, oraz motyw przewodni na ścianach boksów. Ciepły klimat stwarzają drewniane blaty biurek, zamykane fronty meblowe oraz elementy wyposażenia regałów meblowych. Wszystkie pomieszczenia w boksach mają drewniane panele sufitowe. Boksy wyróżniono również ciemniejszym kolorem wykładziny.

W strefach biurowych open space,w łazienkach i w strefach relaksu,  zaprojektowano folię z nadrukiem przedstawiającym motyw przewodni. Superbohater- każdy pracownik w swej pomysłowości i indywidualności jest superbohaterem.

 

Pomieszczenia biurowe indywidualne

Na kondygnacji 2-go piętra zlokalizowano pomieszczenia biurowe przystosowane do pracy indywidualnej oraz w małych grupach. Są to zamknięte pokoje dla działu finansów i kadr. W narożniku usytuowany jest gabinet prezesa firmy oraz sekretariat. Pokoje biurowe, od strony korytarza, są wydzielone szklanymi ścianami oraz ażurowymi przesłonami.

 

Klatka Schodowa

We wnętrzu klatki schodowej dominują kolory kontrastujące: biel i czerń. Całość ociepla drewnianą okładziną ścienną ( z odpornością pożarową). Posadzka wykończona jest z płyt gresowych o wymiarze 60×60 cm w kolorze grafitowym. Na każdej kondygnacji zaprojektowano grafikę informującą o numerze kondygnacji oraz o poszczególnych działach. Klatka schodowa jest minimalistyczna i elegancka.

Jadalnia

Jadalnia charakteryzuje się miłym ,przytulnym i domowym klimatem. We wnętrzu dominują wspólne dla pozostałych pomieszczeń materiały wykończeniowe. Sufity mają widoczne instalacje malowane białą farbą. Nad stołami jadalnianymi rozmieszczono duże białe oprawy oświetleniowe; Główne oświetlenie pomieszczenia to oprawy halogenowe w systemie szynowym. W jadalni zaprojektowano różnego typu układy stołów , są to: wysokie 4-os. stoliki z hokerami , stoliki z siedziskiem-ławą, stoły łączone w grupy 8-osobowe, oraz długi stół
wieloosobowy wzdłuż elewacji budynku. Wzdłuż ściany zaprojektowano skrytki śniadaniowe dla pracowników. Szafki mają identyfikacje wizualną umożliwiająca szybkie odnalezienie odpowiedniego numeru. Ciekawym elementem dekoracyjnym i użytkowym jest regał z drewnianymi skrzynkami na owoce i zioła.

Aneksy kuchenne:

Pomieszczenie aneksu kuchennego charakteryzuje się przytulnym, domowym klimatem.Dominują tu charakterystyczne dla całego biura kolory: biel i czerń. Całość jest ocieplona drewnianymi dodatkami. Na jednej ścianie zaprojektowano regał ze skrzynkami na jabłka, zioła, itp. Przy wejściu zlokalizowano pojemniki na segregację odpadów.

Sale konferencyjne:

Sale konferencyjne  charakteryzują się wysoką jakością. Wyposażenie stanowi stół z drewnianym blatem i 10 krzeseł oraz telewizor na mobilnym stojaku, ekran oraz rzutnik. Dekorację stanowi sufit napinany typu Barrisol Na ścianach zawieszono płyty kamienne oraz ekrany multimedialne. Sale przedzielone są składaną ścianą wykonaną z drewnianych paneli .We wnętrzu panuje surowy a za razem ciemny klimat

Toalety

Toalety na parterze są bardziej reprezentacyjne. Wykończenie wnętrza stanowią marmurowe płytki ścienne o wymiarze 60x60cm. Łazienki wyposażone są w wolno stojące ceramiczne umywalki i chromowane baterie wolno stojące. Dekorację ściany za umywalkami stanowi podświetlona tafla szkła i duże okrągłe lustra.

We wnętrzu toalet zastosowano wspólne dla pozostałych wnętrz materiały wykończeniowe. Dominują kolory kontrastujące: biel i czerń.Elementem dekoracyjnym we wnętrzu jest ściana za umywalkami.

We wnętrzu toalet zastosowano wspólne dla pozostałych wnętrz materiały wykończeniowe. Dominują kolory kontrastujące: biel i czerń. Elementem dekoracyjnym we wnętrzu jest ściana za umywalkami. Zaprojektowano szybę z naklejką przedstawiająca grafikę z motywem przewodnim całego biura.

Lipiec 2017 – uroczyste otwarcie nowej siedziby BMZ Poland sp. z o.o. 

 

Description

Projekt: 2017 r. | Realizacja: 2017-2018 r.

Clients

BMZ POLAND SP. Z O.O.

Tasks

“fot. Marek Locher”

Info