Wnętrze biura firmy instalacyjnej w Tychach

  • Lokalizacja: Tychy
  • Powierzchnia użytkowa: 240 m2
  • Kubatura: 720 m3
  • Zakres: projekt wykonawczy 2018r.
  • inwestor : PHU Stanieczko Sp. z o.o. Sp.k.

Ogólne informacje o budynku:

W Tychach przy ul. Cielmickiej 39 powstanie nowa siedziba firmy PHU Stanieczko sp. z o.o. Sp.k., która zajmuje się profesjonalnym projektowaniem i wykonywaniem instalacji przemysłowych. To firma rodzinna z wieloletnim doświadczeniem.

Inwestor kupił budynek biurowy i zlecił nam jego przebudowę i nową aranżacje. Stan istniejący budynku nie spełniał kryteriów inwestora pod względem funkcjonalności i estetyki.

Zaproponowana stylistyka wnętrza bardzo spodobała się Inwestorowi.

 

Projekt wnętrza:

Projektowany budynek to dwukondygnacyjny obiekt z funkcją hali przemysłowej zlokalizowaną na parterze oraz z pomieszczeniami biurowymi usytuowanymi na piętrze.Problematyczny stał się fakt, że wchodząc głównym wejściem do budynku, potencjalny klient musi od razu kierować się na wyższą kondygnację. Na parterze nie ma miejsca na punkt informacyjny. Istniejące pomieszczenia biurowe były mało reprezentacyjne, niskie i niewystarczająco doświetlone naturalnym światłem . Mając na uwadze potrzeby przyszłych użytkowników, należało przeprojektować układ funkcjonalny.

W projekcie wyodrębniono indywidualne pomieszczenia biurowe dla pracowników, pomieszczenia księgowości, archiwum z miejscem na przechowywanie dokumentów, zwiększono strefę socjalną. Zaprojektowano również reprezentacyjną recepcję z poczekalnią, salę konferencyjną oraz gabinet prezesa.

Aranżacja biura charakteryzuje się wyjątkowym designem, nawiązującym do przemysłowej działalności przedsiębiorstwa.  Surowy beton, stal, blacha, widoczne instalacje….Stworzyliśmy  projekt , który jest najlepszym dowodem na to, że wszystkie te charakterystyczne dla budownictwa przemysłowego materiały można w niezwykły i przytulny sposób zastosować w pomieszczeniach biurowych, w których panuje przyjazna i  wręcz domowa atmosfera. Projekt zakłada wykorzystanie iście inżynieryjnych materiałów. Niesłusznie może wydawać się, że takie materiały pozbawiają elegancji i pozbawiają uczucia przyjaznej przestrzeni do pracy.

W rzeczywistości, udało nam się stworzyć niebanalną i jedyną w swoim rodzaju dekorację we wnętrzu. Okładzina z połyskującej blachy trapezowej sprawia wrażenie, że pomieszczenie nie jest płaskie, powstała iluzja trójwymiaru, wyrównując przy okazji dysproporcje pomieszczenia.

GŁÓWNE ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE :

+ uwolnienie przestrzeni – pozbycie się sufitów podwieszonych i wyeksponowanie oryginalnego sufitu
+ zgrupowanie funkcji – toalety wraz z aneksem kuchennym w jednym zgrupowanym łatwo dostępnym miejscu
+ stylistyka industrialna – w nawiązaniu do działalności przedsiębiorstwa

RECEPCJA

Meble recepcyjne są jednym z pierwszych, jakie można zaobserwować po wejściu na piętro. Niezmiernie ważne, by miał on charakter reprezentacyjny. Dobrze jest wybrać taki model,
który zapewni komfort pracownikowi recepcji. Pozytywny wpływ na wnętrze wywierają akcenty dekoracyjne, takie jak np. nastrojowe oświetlenie, kwiaty (świeże lub doniczkowe) czy inne
ozdobne drobiazgi. Lada została zlokalizowana w widocznym miejscu zaraz przy schodach, w otwartej przestrzeni, lekko wycofana w celu umieszczenia przed nią poczekalni dla gości

POMIESZCZENIA BIUROWE

Biura przewidziano na liczbę osób jaka może pracować wygodnie w poszczególnych pomieszczeniach. Dzięki odkrytym sufitom wnętrza nabierają niepowtarzalnego
charakteru, wyjątkowego dla tego miejsca. Uzyskując wysokie przestrzenie istnieje możliwość sterowania rodzajem światła w danym pomieszczeniu – dostosowując do pracownika. We
wnętrzach przewidziano wykładziny, które w naturalny sposób wygłuszą pomieszczenia. Systemowe meble zapewnią komfort pracy.

TOALETY i ANEKS KUCHENNY

Toaleta z osobnym przedsionkiem, w których umieszczona jest umywalka. Stylistyka nawiązuje do przemysłowego charakteru, z baterią do umywalki
w stylu loftowym. Kuchnia z miejscem do spożywania posiłków w biurze to standard w dzisiejszych czasach. To najczęściej w kuchni pracownicy spędzają przerwy i to u spotykają się ze współpracownikami, a sprawy dotyczące pracy i biura odstawiają na dalszy plan. W kuchni można się odstresować, zregenerować siły, zjeść coś i wypić kawę. Niewątpliwie jest to miejsce integracji pracowników. Mogą się oni wymienić doświadczeniem, wiedzą i pomysłami. Należy pamiętać, że przerwa na kawę w kuchni to jeden z kluczowych elementów sprzyjających komunikacji w firmie. W zabudowanej części aneksu znajdzie się designerska lodówka typu SMEG, zmywarka ekspres do kawy istnieje możliwość podgrzewania posiłków na płycie grzewczej lub w mikrofalówce. Wszystkie pomieszczenia są doświetlone światłem dziennym, a w toalecie wykorzystane jest wysoko umieszczone okno.

 

Naszym głównymi założeniami projektowymi było:

Zlikwidowanie sufitów podwieszanych w strefie biurowej. Pomieszczenia stały się wyższe i przyjazne do pracy. Żeby uwydatnić charakter przedsiębiorstwa, pod sufitami widoczne są wszelkie okablowania i instalacje. Wszystkie pomieszczenia są wydzielone od korytarza szklanymi ścianami, dzięki czemu cała strefa biurowa wydaje się przestronniejsza i jaśniejsza.

Pomieszczenia biurowe zaprojektowano w jasnej tonacji. Ciekawym elementem dekoracyjnym są ściany obłożone srebrną blachą trapezową- jest to element wspólny dla każdego pomieszczenia strefy biurowej.

Odkryty sufit ma konstrukcję składającą się z betonowych płyt prefabrykowanych. Projekt zakładał pomalowanie sufitu wraz z instalacjami na kolor żółty. Na szczęście Inwestora nie trzeba było długo przekonywać na to zaskakujące rozwiązanie😊. Żółty sufit jest elementem wspólnym przestrzeni biurowej. Wnętrze jest radosne, widać że panuje tu pozytywna energia.

Oprócz aranżacji wnętrza chcieliśmy nadać „świeżości” w wyglądzie zewnętrznym budynku.

Uznaliśmy za ważne zaakcentowanie strefy wejściowej budynku.

Zadaszenie nad wejściem zagospodarowano  na taras dla pracowników.

 Zdjęcia z budowy:

W takim stanie zastaliśmy budynek. Istniejący wygląd zewnętrzny budynku był nie do zaakceptowania. Przypadkowy układ okien tworzył chaos a strefa wejściowa była nieokreślona.

W pierwszej kolejności skuto tynki, wyburzono sufity podwieszane

Montaż blachy na ścianach. Wybór odcienia żółci.

 

 

Opis

Projekt : 2018 Realizacja 2018

Klient

PHU Stanieczko Sp. z o.o. Sp.k.

Info