Zielone Miasteczko ING w Katowicach

  • Projekt – konkursowy 
  • Wyróżnienie w konkursie ogólnopolskim
  • Lokalizacja: Katowice
  • Powierzchnia działki: 6.900 m2
  • Powierzchnia całkowita : 3.400 m2
  • Autorzy: Łukasz Homan, Klaudyna Wolanin, Agnieszka Skwirut, Patrycja Solipiwko

Konkurs miał formę nietypową, gdyż został poprzedzony warsztatami, na których poznaliśmy oczekiwania i sposób pracy przyszłych użytkowników.

Do konkursu zaproszone zostały 4 grupy projektowe w tym my.

Ogólne informacje :

Główną ideą jest stworzenie miejskiej atmosfery otoczenia oraz wnętrza. Przestrzenie ulicy, parku i budynków przeplatają się wzajemnie w obrębie zielonego pierścienia. Całość założenia nazywamy Zielonym Miasteczkiem ING.

Koncepcja opiera się na podstawowych założeniach:

  • Zmiana wizerunku budynku jak i całego otoczenia.
  • Uporządkowanie przestrzeni
  • Podniesienie jakości i wizerunku obiektów
  • Stworzenie przestrzeni otwartej, elastycznej, tętniącej życiem – modnego miejsca
  • Zapewnienie brakujących usług
  • Stworzenie poczucia przynależności do miejsca
  • Zapewnienie wygodnych, ciekawych wnętrz i elastycznych przestrzeni do pracy
  • Planowany rozwój „miasteczka”

 

Projektowane zagospodarowanie terenu

Obecnie w obrębie projektowanego terenu stoją zaniedbane budynki, wraz z parkingami. W projekcie parkingi przenieśliśmy za zewnątrz działki a wolną przestrzeń zagospodarowaliśmy funkcjami typowo miejskim, elewacje budynków zostały odświeżone.

Pomiędzy budynki wprowadziliśmy miejską ulicę, a z drugiej strony wprowadziliśmy funkcje parku i rekreacji. Całość opletliśmy zieloną opaską w celu ujednolicenia przestrzeni.

Opis projektu architektonicznego

Zielone miasteczko otoczone pergolą miało stać się przestrzenią ogólnodostępną, tętniącą życiem cały dzień. Pozioma w odbiorze pergola zmiena całkowicie odbiór miejsca, zza niej wystają budynki w różnej formie i skali. Po wejściu do niej znajdujemy się z zupełnie innym lepszym świecie, kolorowym, ciekawym i przyjaznym.

 

Układ budynku

Istniejący budynek został poddany liftingowi. Elewacja została obłożona z blachy falistej w kolorze grafitowym. Okna na wszystkich piętrach zostały obniżone do poziomu posadzki.
Na parterze i 1 piętrze okna zostały poszerzone, w miejscach gdzie nie jest wymagane światło dzienne obłożone kolorową blachą trapezową używaną na kontenerach. okna w dolnej części barwione w kolorze miedzi.

 

 

Ulica miejska

Ulica z kontenerami przedsiębiorczości została wymyślona w taki sposób aby mogła się zmieniać w ciągu roku. To tu powinny odbywać się różne eventy, można wyskoczyć coś zjeść posłuchać muzyki, spotkać się ze znajomymi. Przestrzeń hipsterska, przesłonięta membranami, – zielona z tarasami na różnych poziomach okazała się przestrzenią przyjazną dla ludzi. To jest miejsce którego pracownikom brakuje najbardziej (kawałek miasta).

Przenikanie zewnętrza do wnętrza:

Wszystkie założenia, które znalazły się na zewnątrz w naturalny sposób przenikają do wnętrza i definiują nam pomysł na wnętrze.

Park miejski

Udało nam się również znaleźć miejsce na park miejski, w którym przewidzieliśmy miejsca do relaksu, odpoczynku, medytacji oraz sportu. To tu po ciężkim dniu można chwilę odetchnąć, nabrać sił do pracy.  W tej strefie znalazły się również stojaki na rowery ze stacjami do ładowania.

Wnętrza biurowe

Na parterze i 1 piętrze znalazło się Centrum Innowacji Kreatywnej.

Aranżacja parteru nawiązuje do przestrzeni parkowej z nieregularnymi poziomami, trawiastym pokryciem oraz dużą przestrzenią otwartą.

Poziom parteru przeplata się z ulicą tworząc jedną całość. Część pomieszczeń wystaje z głównej bryły budynku.

Pierwsze piętro jest kontynuacją parteru, jednak jego charakter przeistacza się w bardziej spokojny, lekki, będący nawiązaniem do przejścia powyżej poziomu parku – do strefy podniebnej. Jest to idealne miejsce do pracy zespołowej i nieformalnych spotkań. Wyższe piętra to nowoczesna przestrzeń o elastycznej strukturze, przeznaczona zarówno do pracy zespołów, jak i pracy indywidualnej.

Dzięki wprowadzeniu powyższych rozwiązań, nowy obiekt może zapoczątkować pozytywne zmiany w zagospodarowaniu terenu okolicy.

Description

Projekt: 2018r.

Clients

ING Bank Śląski

Tasks

“Autorzy: Łukasz Homan, Klaudyna Wolanin, Agnieszka Skwirut, Patrycja Solipiwko”

Info