fbpx

Żłobek w Sopocie

  • Lokalizacja: Sopot
  • Powierzchnia użytkowa: 1.012 m2
  • Powierzchnia działki: 5.075 m3
  • Zakres: koncepcja projektowa 2019 r.
  • Inwestor: Miasto Sopot 

Ogólne informacje o obiekcie:

Planowana inwestycja znajduje się przy ul.Obodrzyców 18-20 w Sopocie.

Obszar opracowania jest pięknie zazieleniony. Istotne znaczenie ma tu również ukształtowanie terenu, ponieważ różnica poziomu terenu pomiędzy południową a wschodnią częścią działki 89/2 wynosi ok. 4m

Schemat powstawania bryły:

Najistotniejszą zaletą zaprojektowanego budynku są aspekty ekologiczne. Budynek nie psuje krajobrazu, natomiast harmonijnie z nim współgra. Na obszarze opracowania mamy do czynienia z bogatą zielenią i różnorodnością roślin. Bogata przyroda wokół jest elementem, który niewątpliwie przyczynia się do wspierania rozwoju dziecka.

Celem projektu było wyeksponowanie walorów przyrodniczych miejsca oraz ochrona istniejącego budynku zabytkowego przedszkola.

Projektowane zagospodarowanie terenu

Budynek idealnie wpasował się w krajobraz i harmonijnie współgra z otaczającą naturą.  

Główną ideą projektu było zachowanie jak największej ilości drzew i roślin. To one podyktowały wycięcia w dachu i kształt bryły. Dach budynku zrównany jest z poziomem terenu sąsiednich działek. Wystającymi elementami są jedynie wysokie sale zabaw, które kształtem przypominają lunety (zapewniają one dodatkowe doświetlenie pomieszczeń a przy okazji nadają całemu obiektowi atrakcyjną i niepowtarzalną formę). Tym sposobem sale zabaw zostały wyróżnione. Bryła budynku jest prosta, zwarta, skromna i urozmaicona ciekawym pomysłem doświetlenia sal zabaw. To one nadają obiektowi indywidualny charakter i przyjazny, spokojny, a jednocześnie pozytywnie intrygujący odbiór budynku.

 Główne założenia:

  • Wszystkie funkcje użytkowe zaprojektowano na poziomie parteru. W piwnicy zlokalizowano jedynie niezbędne pomieszczenia techniczne.
  • Kształt rzutu obiektu to prostokąt o bokach 48 x 26m.
  • Od strony zachodniej zlokalizowano wejścia do budynku (osobne dla pracowników i oddzielne dla rodziców z dziećmi)
  • Od strony południowej zlokalizowano sale zabaw dla 4 grup wiekowych oraz dodatkową salę rehabilitacyjną dla dzieci niepełnosprawnych.
  • Założeniem projektowym było, aby budynek wtapiał się w otoczenie.

 Rozwiązania funkcjonalne:

Parterowy budynek ma prosty i czytelny układ funkcjonalny. Zgodnie z wytycznymi Zamawiającego, w projekcie wykorzystano maksymalną możliwą powierzchnię zabudowy i powierzchnię użytkową z równoczesnym zachowaniem wymogów planu miejscowego. Budynek przylega do sąsiednich granic od strony północnej i wschodniej. Południowa i zachodnia elewacja budynku żłobka nie są zagłębione w terenie.

Od strony zachodniej, w bliskim sąsiedztwie parkingu, zaprojektowano wejścia dla pracowników żłobka oraz osobne dla rodziców i dzieci. Wszystkie pomieszczenia niewymagające doświetlenia światłem dziennym zlokalizowano od strony północnej. Fragment budynku ma podpiwniczenie. Zaprojektowano tam pomieszczenia techniczne, magazyny itp.

Żłobek przystosowany jest dla dzieci w wieku od 5 miesięcy do 3-4 lat. Dzieci podzielono na 4 grupy wiekowe.

Z zewnątrz, od strony południowej żłobek przypomina małą wioskę z drewnianymi domkami. Taka forma żłobka daje dzieciom poczucie bezpieczeństwa i przywołuje miłe wspomnienia. Dzieci są tu najważniejsze.

Nowe przedszkole znajduje się w bliskim sąsiedztwie zabytkowego budynku przedszkola.

Wszystkie pomieszczenia przeznaczone dla dzieci zaprojektowano na parterze z wyjściem bezpośrednio na teren placu zabaw. Przewidziano również tarasy do leżakowania.

Elewacja, dach i detale:

Dach żłobka zagospodarowano jako dach zielony, co przyczynia się w sposób znaczny do ochrony środowiska naturalnego. Tak zaprojektowany  budynek z częściowym usytuowaniem pod ziemią z użytkowego i ekologicznego punktu widzenia ma same zalety. Obsypanie budynku ziemią daje dodatkową powierzchnię biologicznie czynną a dach zaprojektowano jako dodatkową przestrzeń do obcowania z roślinnością.

Ogród na dachu polepsza mikroklimat przez wydzielanie tlenu i redukcję dwutlenku węgla, oczyszcza powietrze z pyłów, kurzu i spalin. Zagłębiony pod ziemią budynek  może być nawet w 100% obiektem samowystarczalnym energetycznie, ponieważ energię tę zapewnia im słońce poprzez baterie słoneczne zlokalizowane na dachu.

 

W celu zapewnienia światła dziennego, w centralnej części bryły zaprojektowano dwa wewnętrzne atria. Pomieszczenia są doświetlone równomiernie i bez refleksów.

W centralnej części żłobka zaprojektowano jadalnię o powierzchni 60 m2, która jest przystosowana dla wszystkich grup wiekowych dzieci. Z jadalni jest bezpośredni dostęp do wewnętrznych ogródków (atria), które zapewniają dopływ świeżego powietrza. W ciepłe dni dzieci mogą tu wypoczywać na leżakach. Wewnętrzne ogrody zapewniają doświetlenie pomieszczeń takich jak: jadalnia, kuchnia, pomieszczenie personelu pedagogicznego, dyrekcja.

 

Sale zabaw dla dzieci są wydzielone dla każdej grupy wiekowej. Dodatkowo zaprojektowano salę zabaw i rehabilitacji dla dzieci niepełnosprawnych, w tym poruszających się na wózkach. Sale moją możliwość łączenia się lub wydzielenia drzwiami. Sale zabaw połączone są bezpośrednio z zapleczem sanitarnym dla dzieci. Każda toaleta wyposażona jest w miskę ustępową, zlew do mycia nocników z baterią prysznicową oraz brodzik, i w stanowisko do przewijania. Dzieci młodsze mają sale uniwersalne (sypialniano-zabawowe). Sale zabaw są duże i wygodne. Dzięki usytuowaniu od strony południowej, do wnętrza sal wpada duża ilość światła dziennego. Dla dzieci w wieku do 1,5 lat sale zabaw pełnią dodatkowo rolę sypialni. Okna mają zamontowane rolety okienne, więc jest możliwość regulacji napływu promieni słonecznych. Dla dzieci starszych zaprojektowano salę wielofunkcyjną, która dodatkowo pełni rolę sypialni. W zależności od potrzeb łóżeczka mogą być składane i chowane do schowka zlokalizowanego na zapleczu Sali.

 

Opis

Projekt: 2019

Klient

Miasto Sopot

Prace

“Autorzy: Łukasz Homan, Anna Homan ”

Info