Budynek biurowo-usługowy w Wałbrzychu

  • Lokalizacja: Wałbrzych
  • Powierzchnia użytkowa: 17.690 m2
  • Kubatura: 86 050 m3

Budynek przeznaczony jest na potrzeby usługowo-handlowe, o przeważającej powierzchni biurowej. Zaprojektowany został nowoczesny charakter bryły o regularnym wertykalnym układzie elewacji.

Główne założenia projektowe

Na terenie istnieje obecnie budynek biurowy, który został gruntownie przebudowany. Pozostawiona została konstrukcja żebletowa o wysokich kondygnacjach. Nowa część została dobudowana do istniejącego budynku tworząc spójną całość. Głowna elewacja o długości prawie 100 m zgodnie z wytycznymi planu miejscowego zaprojektowana została symetrycznie z głównym wejściem w centralnej części. Od wschodniej strony nowy reprezentacyjny powstał plac wejściowy.

Wnętrze

Dzięki wysokim kondygnacjom ok 4,5 m udało się wyeksponować sufity pomieszczeń biurowych. Przewidziane zostały drewniane lamele wpisujące się w regularny układ słupów. Takie rozwiązanie będzie widoczne z zewnątrz nadając budynkowi klasy.

Elewacja

Na elewacji przewidziano głębokie pionowe przesłony chroniące przed nadmiarem światła słonecznego. Dodatkowo parter z tarasami został wyraźnie odcięty oraz zostały zaakcentowane wejścia.

 

Opis

Projekt: 2019-2020 Autorzy: Łukasz Homan Anna Homan Współpraca Natalia Miłczak

Klient

Orange Polska

Info

  • + By: 2h+ Architekci
  • + In: Biurowe
LinkedIn
Share
Instagram