Warszawa Biurowiec na Irysowej

  • Lokalizacja: Mokotów, Warszawa
  • Powierzchnia użytkowa: 5 203 m2
  • Kubatura: 21 002 m3

Przedmiot opracowania

Działka przeznaczona pod inwestycję znajduję się przy ulicy Irysowej 28 w dzielnicy Warszawy Mokotów. Teren otoczony zabudową jedno- i wielorodzinną oraz dużą ilością zadrzewień, jest naturalnie oddzielony od hałasu, dzięki czemu jest w stanie stworzyć spokojne miejsce do pracy.

Celem projektu była przebudowa i rozbudowa już istniejącego budynku biurowo-usługowego o dwóch kondygnacjach nadziemnych i jednej podziemnej, a także dwóch technicznych parterowych obiektów na terenie działki. Nowy budynek spaja istniejącą zabudowę, a także oferuję nową, powiększoną przestrzeń biurową

Przyjęte rozwiązania projektowe

Na poziomie parteru pozostawiono wydzielone i niezależnie funkcjonujące zaplecze techniczne należące do Orange, natomiast  w dobudowanej części zaproponowano parking dla rowerów wraz z zapleczem sanitarnym. W północnej części znajduje się budynek techniczny ze stacją transformatorową, który wkomponowano w projektowaną bryłę i połączono funkcjonalnie z nową zabudową. Zarówno do budynku stacji transformatorowej, jak i do pozostałych pomieszczeń technicznych zapewniono niezależny dostęp.

Na pierwszym piętrze, po relokacji pomieszczeń mieszczących instalacje teletechniczne, przewidziano wyburzenie istniejących ścian działowych i stworzono łatwą w aranżacji przestrzeń biurową z trzonem komunikacyjno-sanitarnym.

Pozostałe dwie kondygnacje zaprojektowano analogicznie, tworząc otwartą przestrzeń biurową. Istniejącą część kondygnacji podziemnej pozostawiono bez zmian, natomiast w części dobudowanej zaprojektowano garaż, do którego wjazd zlokalizowano od ulicy Irysowej w miejscu istniejącego dotychczas wjazdu. Drugi wjazd obsługujący teren znajduje się od strony ulicy Niedźwiedziej.

Elewacja i Estetyka

W związku z technicznym przeznaczeniem parteru zdecydowano się ograniczyć na tym poziomie otwory okienne do minimum w celu stworzenia swego rodzaju „cokołu”, na którym osadzone są pozostałe kondygnacje. Poprzez zrezygnowanie z dużych otwarć na parterze wyższe kondygnacje dają także większe poczucie prywatności.

Ze względów estetycznych oraz funkcjonalnych stworzono dwa tarasy dostępne dla pracowników budynku. Biały kolor elewacji i wykończenia w jasnym drewnie sprawiają, że całość bryły wydaje się lżejsza i dodatkowo akcentują wejścia do budynku.

Teren otacza zieleń o zróżnicowanej wysokości, aby budynek odpowiednio wpisywał się w zazielenione otoczenie.

 

Opis

Autorzy: Łukasz Homan, Anna Homan Wspólpraca: Natalia Miłczak, Karolina Grzesista

Klient

Orange Nieruchomości

Prace

“Projekt: 2021r.”

Info

LinkedIn
Share
Instagram