Nowa siedziba KSSE (Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna)

  • Projekt wnętrz – wykonawczy,projekt 2015r.+realizacja 2016r.
  • Lokalizacja: Gliwice  
  • Powierzchnia: 300 m2

Dokumentacja projektowa obejmowała 3 i 4 kondygnację budynku willowego z początku lat XX- siedziby KSSE w Gliwicach. Projekt wnętrza dotyczył pomieszczeń: pokoje biurowe, sala konferencyjna, sala wielofunkcyjna, pomieszczenia higieniczno-sanitarne, socjalne, jadalnia posiłków własnych.Założeniem projektu było stworzenie prestiżowej i funkcjonalnej przestrzeni. Całość ma sprawiać wrażenie przytulnej przestrzeni do pracy.

1434031394_20150410_pom2_05_pokoj_biurowy_duzy_01_r3

Na poziomie +3 przewidziano odkrycie naturalnej cegły, która potraktowana jest jako efektowna dekoracja ścian, ale równocześnie podkreśla dawny charakter willi.

Rzut kondygnacji +3-projekt aranżacji pomieszczeń

1434031602_rzut_kondygnacja3

 

We wnętrzach zastosowano dębową olejowaną posadzkę ułożoną w jodełkę, a obrzeża posadzek poszczególnych pomieszczeń wykończone są naturalnym kamieniem bazaltowym.

1434031387_20150410_pom2_05_02_r3

Wszystkie meble: regały,biurka, zabudowa kuchenna, szafy itp.zostały zaprojektowane indywidualnie.

1434031400_20150410_pom2_06_pokoj_jadzi_01

We wnętrzach dominuje kolor biały i szary. Akcent stanowią żółte grzejniki oraz wewnętrzna strona wiszących lamp.

1434031375_20150410_pom2_03_01_r4

W projekcie przewidziano modułowe rozwiązanie dla szaf na dokumenty. Wszystkie szafy zintegrowane zostały z drzwiami.

1434031605_rzut_ramy

Na sufitach zostaną zamontowane oprawy oświetleniowe z żółtym wykończeniem od środka.

1434031384_20150410_pom2_03_02_r2

Strefa wejściowa miała być charakterystycznym i mocnym akcentem z czytelną identyfikacją wizualną.

1434031368_20150410_pom2_02_02

Na poziomie +4 znajduje się wielofunkcyjna sala. Tutaj również kontynuujemy ceglaną okładzinę na ścianie, a na suficie zamiast płyt gk zostanie wykonane deskowanie malowane na biało. Takie rozwiązanie nadaje wnętrzu niepowtarzalny charakter.

1434031410_20150410_pom3_03_sala_audytoryjna_03

Sala zostanie umeblowana w taki sposób aby meble można było układać w różne kombinacje.

1434031603_rzut_kondygnacja4

Pozmieszczenia socjalne i łazienki również zostały zaprojektowanie pod indywidualne wymagania użytkowników.

1434031418_20150410_pom3_11_kuchnia_01

Przykład projektowanej łazienki

1434031414_20150410_pom3_04_lazienka01_r1

 

Projekt rewaloryzacji rewaloryzacji i adaptacji na cele biurowo – usługowe budynku willowego z początku XX w. położonego w Gliwicach przy ul. Rybnickiej 29 wraz z zagospodarowaniem terenu w całości został przygotowany przez pracownię architektoniczną z Krakowa. Interwencja zakłada rekompozycję, tj. przeorientowanie głównego wejścia do budynku i powiązanie willi z ogrodem poprzez stworzenie patio wejściowego o randze adekwatnej do nowego przeznaczenia budynku. Przewidziano również gruntowną przebudowę układu wewnętrznego budynku, w tym stworzenie nowej, reprezentacyjnej klatki schodowej z windą.

gli01-662x496-662x496wiz. 9780 Architekci

Obecnie trwają prace budowlane zgodnie z projektem budowlanym i wykonawczym biura 9780 Architekci Homiński Jezierski Sp.J. z Krakowa.

IMG_2019

Na poziomie -1 dodane zostaną nowe fundamenty, a dach wraz z konstrukcją zostanie całkowicie wymieniony.

IMG_2022]

Wewnątrz ściany zostały oczyszczone z tynków i w miejscach gdzie przewidziane zostało odkrycie cegły prowadzone są próby oczyszczenia i impregnacji cegły.

IMG_2021

 

Description

Projekt: 2015 r. | Realizacja: 2016 r.

Clients

Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna Podstrefy Gliwickiej

Info