Wnętrze domu w Katowicach 

  • Projekt wnętrz – wykonawczy, projekt 2017 r. + realizacja 2017 r.
  • Lokalizacja: Katowice
  • Powierzchnia: 240 m2

Wnętrze mieszkania przeznaczone jest dla młodych artystów muzyków. Istniejąca zabudowa podmiejska była nie lada wyzwaniem do zaaranżowania.

Bryła budynku w stanie zastanym była bardzo chaotyczna. Bałagan panował zarówno we wnętrzu jak na na zewnątrz.Naszym celem było uspokojenie bryły, oraz nadanie jej bardziej współczesnego i minimalistycznego charakteru.

Rzut mieszkania:

Podstawowy dom kostka kiedyś został rozbudowany we wszystkich kierunkach. Wielkości i kształt pomieszczeń wynikał z wąskiej działki. Przejścia pomiędzy segmentami są oddylatowane i bardzo grube. Wszystkie te szczeliny dylatacyjne postanowiliśmy ukryć w opaskach drzwiowych.

Całe wnętrze domu zostanie utrzymane w jednej tonacji. Dominują kolory naturalnego drewna, oraz kontrastująca czerń i biel. Wybrane tkaniny mają naturalne odcienie np.lnu, jasnego szarego, złamanej bieli, itp.Czarną kolorystykę zastosowano w oprawach oświetleniowych oraz w stalowych detalach poszczególnych elementów wyposażenia wnętrza.

Na podłogach wykonane zostaną parkiety dębowe we wzorze jodły francuskiej.Mimo minimalistycznego i oszczędnego charakteru, we wnętrzu panuje ciepły klimat.

Wszystkie oprawy oświetleniowe wykończone są w czarnym kolorze. W centralnej części znajdzie się wyeksponowany kominek.

W salonie stanie pianino, w związku z tym na ścianach zamontowanie będą okładziny drewniane wraz z izolacją akustyczna. Ściany będą służyły jako elementy akustyczne rozpraszające i tłumiące dźwięk jednocześnie.

Salon ma widok na ogród, ma dużą i otwartą przestrzeń , łączy się z jadalną oraz kuchnią.

Kuchnia zaprojektowana została w jasnej tonacji, z białych frontów lakierowanych matowych . Blaty z wysokiej jakości Corianu.

Kuchnia połączona będzie z jadalnią na min 8 osób. W tle zawieszone zostaną obrazy wielkoformatowe związane z muzyką i sztuką.

Na piętrze w części prywatnej dominują tonacje ciemniejsze. Zaprojektowana została ekskluzywna sypialnia połączona z prywatną łazienka.Elementem stanowiącym przegrodę pomiędzy sypialnią a łazienką jest szklana ściana oraz długie zasłony (wspólny element dla całego domu).

W łazience znalazło się miejsce na  ekskluzywną wanną wolno stojącą oraz prysznic. W każdym pomieszczeniu zamontowany będzie system audio.

W domu znalazło się również miejsce na dużą garderobę wraz z toaletką oraz sauną.

Dom przed remontem wymagał wielu przeróbek, aby dostosować układ funkcjonalny do potrzeb przyszłych użytkowników. Zmianie uległy również elewacje zewnętrzne.

Prace remontowe trwają intensywnie zgodnie z projektem z czego jesteśmy zadowoleni :).

 

Description

Projekt i realizacja: 2017

Clients

Prywatny

Tasks

“autorzy: Anna Homan i Łukasz Homan”

Info