Budynek mieszkaniowo-usługowy w Katowicach

  • Lokalizacja: Katowice
  • Powierzchnia użytkowa: 20.600 m2
  • Kubatura: 74.470 m3
  • Zakres: koncepcja projektowa 2018r.
  • inwestor Orange Polska

Ogólne informacje dla budynku:

W samym centrum miasta, tuż obok znanej wszystkim Hali Widowiskowo- Sportowej „Spodek”, powstała zupełnie nowa strefa miasta, nazywana „Strefą Kultury”. Oprócz  „Spodka” tworzą ją trzy potężne inwestycje- Międzynarodowe Centrum Kongresowe, nowa siedziba Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia oraz Muzeum Śląskie.Są one zlokalizowane na terenie dawnej kopalni „Katowice”. Każdy z obiektów zyskał imponujący wyraz architektoniczny, a ich projekty były wyłaniane w międzynarodowych konkursach. Każdy z nich jest inny, ale wszystkie wchodzą w dialog z kontekstem przemysłowego Śląska.

Obszar opracowania zlokalizowany jest w bliskim sąsiedztwie „Strefy Kultury” w Katowicach. Obiekt który został tutaj zaprojektowany jest wyjątkowy i charakteryzować się wysoką jakością architektury.

Podczas projektowania przeprowadzono szereg analiz możliwości rozwiązań w celu osiągnięcia jak najbardziej optymalnych wskaźników wykorzystania terenu pod przyszłą zabudowę. Koncepcja ma na celu uzyskanie jak najbardziej wydajnej intensywności zabudowy, oraz możliwość uzyskania ciekawej , dynamicznej bryły odznaczającej się wysoką jakością architektury.

Zaprojektowana zabudowa to zaskakujący w formie apartamentowiec z usługami w parterze. Pomysł polegał na wprowadzeniu w istniejący układ urbanistyczny maksymalnie możliwego obwodu budynku, a następnie modyfikację prostej bryły z wyciętym dziedzińcem w środku. Polega ona na wyciągnięciu do podobnych poziomów co zabudowa sąsiednia, północnych narożników zabudowy, a obniżeniu południowo-zachodniego narożnika. Budynek ma układ tarasowy. W ten sposób maksymalnie wykorzystano światło słoneczne. Wewnątrz dziedzińca zaplanowano wspólną przestrzeń dla mieszkańców, a z każdego poziomu można podziwiać wspaniałe widoki na centrum miasta i  oś kultury.

Schemat powstawania bryły:

 

 

Projektowane zagospodarowanie terenu

Sposób kształtowania zabudowy będącej wynika z wytycznych inwestora, wytycznych studium kierunków i zagospodarowania przestrzennego, przepisów techniczno- budowlanych oraz analiz architektoniczno- urbanistycznych prowadzonych w dialogu z Urzędem Miasta w Katowicach.

Działka została zabudowana maksymalnie możliwą kubaturą.

– Celem projektu było wytworzenie budynku odpowiadającego prestiżowej lokalizacji.

– Budynek przyjął zwartą formę z wytworzonym wewnętrznym dziedzińcem.

– Układ zamkniętego kwartału nawiązuje do istniejącej i sąsiedniej zabudowy oraz istniejącego obecnie budynku.

Budynek ma rzut nierównoramiennego czworokąta o bokach ok. 60m (od strony ul. Ordona) x 52m (od strony północnej), 37m (od strony wschodniej) oraz 57m od strony południowej, tj. od ul. Olimpijskiej. Dla uzyskania bardziej dynamicznej formy, od strony północnej, bryła budynku ma podcięcie (kąt podcięcia nawiązuje do nachylenia tarasów od strony południowej). Nachylona część bryły jest wyposażona w tarasy i balkony. Każdy lokal ma swój kawałek zewnętrznego świata, który prezentuje widok na centrum miasta.

 Główne założenia:

  1. Stworzenie wysokiej jakości zabudowy z dużą ilością zieleni, o charakterze przyjaznym rodzinie.
  2. Zapewnienie swobody kształtowania mieszkań.
  3. Stworzenie przestrzeni półprywatnych i prywatnych dla mieszkańców i użytkowników budynku.
  4. Zastosowanie maksymalnie możliwej szerokości skrzydeł budynku- uwzględniono układ dwutraktowy w północnej części działki, dając doświetlenie mieszkaniom skierowanym na południe.
  5. Obniżenie jednego z narożników w celu doświetlenia mieszkań przy wewnętrznym dziedzińcu, oraz uzyskanie kaskadowego układu kondygnacji z widokiem na oś kultury i centrum miasta.
  6. Zaprojektowanie mieszkań z logiami- mając na uwadze atrakcyjną lokalizację
  7. Możliwość zamiany funkcji ok. 40% mieszkań na funkcję ApartHotel.

W obiekcie mieszczą się apartamenty o różnych wielkościach (przeważają mieszkania 1-pokojowe). Kondygnacja parterowa będzie przeznaczona na funkcje kulturalne i handlowe. Powierzchnia usług zlokalizowana będzie w parterze budynku, oraz w przestrzeni dziedzińca ( z zielonym dachem).

Elewacja i detale:

Ociosana czarna bryła budynku przypomina kamień węgielny .

Wnętrze atrium ma ściany wykończeniowe w kolorze białym (jako kontrast z zewnętrzem budynku).

Zastosowano wysokiej jakości materiały wykończeniowe: płyty elewacyjne na aluminiowym ruszcie, szklane balustrady, duże okna; We wnękach logii zastosowano drewniane okładziny.

Parter budynku jest przeszklony, szkło ma odcień złotawy. Całość sprawia wrażenie budynku eleganckiego i prestiżowego

 

 

Opis

Projekt: 2018r.

Klient

Orange Polska

Prace

“Autorzy: Łukasz Homan, Anna Homan”

Info