Miejska Biblioteka Publiczna w Mielcu

  • Projekt – konkursowy 
  • Wyróżnienie w konkursie ogólnopolskim
  • Lokalizacja: Mielec
  • Powierzchnia I etap: 4.7 ha
  • Powierzchnia II etap : 2900 m2

Projekt i konkurs został podzielony na dwa etapy:  Pierwszy dotyczył zagospodarowania a drugi projektu biblioteki miejskiej. Do drugiego etapu zostało zaproszonych 5 najlepszych pracowni z I etapu.

Opis etapu I

Przy projekcie zagospodarowaniu przyszło nam na myśl stworzenie ciekawej urozmaiconej przestrzeni, wyrazistej i  przyjemnej w skali dla ludzi. Postanowiliśmy urozmaicić całą przestrzeń miękką, płynną linią, przyjemną dla terenów o dużych powierzchniach, a z taką skalą mamy do czynienia.

1443170908_00_zewnetrzne_ogrod2

Wzdłuż wijących się ścieżek zlokalizowaliśmy obiekty o funkcjach kultury, handlu i sportu. 1443170920_00_zewnetrzne_ogrod4

Harmonijnie wpisane obiekty w założenie parkowe pozwolą odczuć przestrzeń jako dobrze zaprojektowana całość. Skojarzenie z ogrodami jest tu jak najbardziej słuszne, gdyż całe założenie wzbogaciliśmy o różnorodne formy roślinności niskiej i wysokiej.1443170906_00_zewnetrzne_ogrod

Opis etapu II

Tematem projektu była rozbudowa istniejącego obiektu. Od strony parku elewacja budynku jest maksymalnie otwarta, transparentna „skóra”, odbijająca otoczenie.

1443170926_01_zewnetrzna_ogrod

Zachowaliśmy główne elementy konstrukcyjne, takie jak stropy, słupy i ściany nośne.Projekt zakłada dostawienie z każdej strony nowych segmentów do istniejącego budynku tworząc w całości nowy obiekt.

1443170949_08_schemat

Po wejściu głównym wejściem dostajemy się do dwukondygnacyjnego atrium skąd znajdziemy wejścia do poszczególnych pomieszczeń.

1443170932_03_hall

Funkcje ogólnodostępne biblioteki, takie jak wypożyczalnia, czytelnia, kawiarnia usytuowane zostały w sąsiedztwie zielonego skweru .

1443170941_05_hol

1443170936_04_czytelnia

Od strony wejścia budynek został maksymalnie uproszczony w celu uzyskania efektu zaskoczenia po wejściu do środka.

1443170929_02_zewnetrzna_wejscie

W części obiektu przewidziano również pomieszczenia wychowawcze dla dzieci.

1443170946_06_strefa_malucha1443170947_07_rzut

1443170951_09_przekroje

1443170952_10_przekroje

 

Opis

Projekt: 2015 r.

Klient

Urząd Miasta Mielec

Prace

“Autorzy: Łukasz Homan, Anna Homan Współpraca: Agata Balikowska”

Info